«Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης – Περιφέρειας Κρήτης»

Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

  

DTRaIN – Καινοτομία για τον αγροδιατροφικό τομέα

DTRaIN– Καινοτομία για τον αγροδιατροφικό τομέα  

Μια μέθοδος βασισμένη στην έννοια της Σχεδιαστικής Σκέψης ως εργαλείο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της βιομηχανίας γεωργικών τροφίμων 

 

Επίσημη ιστοσελίδα έργου: http://www.dtrain.eu/  Διάρκεια έργου: 1/10/2019 έως 30/4/2022

 

 

Γενικό Πλαίσιο

Το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Επιχειρηματικότητα 2020 επικεντρώνεται στην «αναζωογόνηση της κουλτούρας της επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη και στην ανάπτυξη της νέας γενιάς επιχειρηματιών», ως ένας τομέας άμεσης παρέμβασης. Η "έξυπνη εξειδίκευση"είναι η συλλογική διαδικασία κατά την οποία περισσότερες από 170 ευρωπαϊκές περιφέρειες και 16 χώρες χρησιμοποιούν για να αναγνωρίσουν τα δυνατά σημεία τους και τις ευκαιρίες (http://s3platform.jrc.ec.europa.eu/s3-platform-registered-regions). Βασίζεται σε μια ισχυρή εταιρική σχέση μεταξύ των επιχειρήσεων, του δημόσιου τομέα και των ιδρυμάτων γνώσης και στην από κοινού εφαρμογή τους στηνέρευνα και στις στρατηγικές επένδυσης της καινοτομίας. Πράγματι, το όραμα του αναπτυξιακού σχεδίου της Κρήτης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 είναι η δυναμική και βιώσιμη Κρήτη. Δυναμικήμε την έννοια της ύπαρξης μιας ενοποιημένης στρατηγικής  προς την έξοδο από την κρίση επενδύοντας και ενδυναμώνοντας  τη διασύνδεση και τον εξαγωγικό προσανατολισμό του τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής, ο οποίος είναι ένας από τους τέσσερις αναγνωρισμένους δυναμικούς τομείς της οικονομίας. της Κρήτης στο πλαίσιο της έξυπνης εξειδίκευσης της περιφερειακής οικονομίας της Κρήτης. Το ίδιο όραμα καταγράφεται στο σχέδιο «έξυπνης εξειδίκευσης» των περιφερειών εταίρων του DTRaIN, προσδιορίζοντας τη βιομηχανία γεωργικών προϊόντων διατροφής ως ένα δυναμικό τομέα για την επιχειρηματικότητα και την τοπική ανάπτυξη.

 

 

Ανάγκες ομάδας στόχου

Οι επαγγελματίες που εργάζονται στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής στερούνται δεξιοτήτων για την προστασία και προώθηση  των τοπικών προϊόντων, των εμπορικών ονομασιών και για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση του μεταβαλλόμενου και ιδιαίτερα ανταγωνιστικού οικονομικού περιβάλλοντος.

Η μεθοδολογία σχεδιασμού σκέψης, χρησιμοποιείται  για να φέρει την επανάσταση σ’ όλες τις βιομηχανίες με τηνεγκαθίδρυση ενός αξιοζήλευτου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για τις επιχειρήσεις τους. Εστιάζει στην ακρόαση, στην κατανόηση των χρηστών, στην πλήρη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού σκέψης, τη συνεργασία και τον πειραματισμό,σκεπτόμενη σχεδίαση μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε τομέα και ανάπτυξη προϊόντος, στον επιχειρηματικό σχεδιασμό και πέραν αυτού. Το καλύτερο από όλα, πιστεύεται ότι είναι η ικανότητα να εκπαιδεύειτους διαχειριστές παραγωγής σταδιακά σε όλη την εταιρεία.

Στόχοι / Ομάδα στόχος

Με βάση τα παραπάνω, το σχέδιο DTRaIN, στοχεύει στην αναζωογόνηση της παραγωγής στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής των περιφερειών εταίρων, προωθώντας την απόκτηση δεξιοτήτων υψηλής ποιότητας δεξιοτήτων για τη διαχείριση του προσωπικού και των επιχειρηματιών που εργάζονται στον τομέα.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, θα αναπτυχθεί μια ευρωπαϊκή "Σκεπτόμενο Σχεδιασμό", βασισμένη σε ένα πρόγραμμα προσόντων για την επικύρωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τις συστάσεις του ECVET και σύμφωνα με το πρότυπο ISO 17024. Πιο συγκεκριμένα, οι στόχοι Dtrain του έργου είναι: 

  • σχεδιασμός ενός προγράμματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και ανάπτυξη εκπαιδευτικού πλαισίου για τους επαγγελματίες στον τομέα των γεωργικών ειδών διατροφής, πρόθυμοι να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους στο Σκεπτόμενο Σχεδιασμό για μεθοδολογία της καινοτομίας.
  • Σχεδιασμός ενός καινοτόμου εκπαιδευτικού μοντέλου βασισμένου σε μια προσέγγιση με επίκεντρο τον εκπαιδευόμενο, σε ένα ανοικτό δυναμικό περιβάλλον
  • Ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού με βάση το εκπαιδευτικό μοντέλο
  • Ανάπτυξη σχήματος προσόντων.

Η άμεση ομάδα στόχος και οι χρήστες του εκπαιδευτικού υλικού θα είναι επαγγελματίες που διαχειρίζονται προσωπικό σε αγροδιατροφικές επιχειρήσεις που λειτουργούν ως εκπαιδευτές στις επιχειρήσεις τους καθώς και εκπαιδευτές σε ιδρύματα αρχικής και συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης (επίπεδο 4 & 5 του ΕΠΠ).

 

 

Copyright © 2011. Study To Learn. All Rights Reserved.