Πιλοτική εκπαίδευση σε στελέχη της Δ/νσης Ανάπτυξης με θέμα: «Κυβερνοασφάλεια και Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»

Το Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ στο πλαίσιο επιμόρφωσης των στελεχών της Δ/νσης Ανάπτυξης Π.Ε. Ρεθύμνης της Περιφέρειας Κρήτης και αξιοποιώντας τη γνωστική εμπειρία των φοιτητών που πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση, διοργάνωσε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Κυβερνοασφάλεια και Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»,την Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023 στην Αίθουσα Συμβουλίου της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου στις 12:00.

Σκοπός του προγράμματος ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων σε θέματα κυβερνοασφάλειας και ασφάλειας στο διαδίκτυο προκειμένου να εξασφαλίσουν υψηλό επίπεδο προστασίας των συναλλαγών τους, των προσωπικών δεδομένων τους και των συστημάτων της εργασίας τους.

Το πρόγραμμα δομήθηκε σε τέσσερις ενότητες:

  1. Τι είναι η κυβερνοασφάλεια και η ασφάλεια στο διαδίκτυο. Γιατί είναι σημαντική η ασφάλεια στο διαδίκτυο; Είναι επίκαιρο και διαχρονικό θέμα;
  2. Είδη κινδύνων. Τύποι κακόβουλου λογισμικού και επιθέσεων: Σημαντικές διαφορές στις επιπτώσεις.
  3. Απάτες-Phishing-AI.
  4. Εντοπισμός phishing - Antivirus - Κωδικοί - Ενημερώσεις - Backups – Ιδιωτικότητα – Γενικές Συμβουλές.

Η διάρκεια του προγράμματος ήταν 2 ώρες και εισηγητής ήταν ο κ. Ελευθέριος Ανδριώτης προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Πληροφορικής της Σχολής  Επιστήμης της Πληροφορίας και Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής συνάντησης δόθηκε η δυνατότητα της ανταλλαγής απόψεων και συζητήσεων αναφορικά με ζητήματα που έρχονται αντιμέτωποι οι χρήστες του διαδικτύου τόσο στο πλαίσιο της προσωπικής τους περιήγησης και αναζήτησης όσο και στο πλαίσιο της εργασιακής τους δραστηριότητας.  

Στην οργάνωση του προγράμματος συμμετείχε η κα Παπαδάκη Ι. Ελπίδα Προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου  Κρήτης.

 Το Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ με αυτή την πρωτοβουλία θέλει να αξιοποιήσει και να αναδείξει την πολύτιμη εμπειρία που αποκτούν οι φοιτητές στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης δίδοντας τους παράλληλα τη δυνατότητα να αναδείξουν νέες δεξιότητες και ικανότητες.