Απονομή Βεβαιώσεων προγραμμάτων ΛΑΕΚ για μικρές επιχειρήσεις σε εργαζόμενους στον Τουριστικό Τομέα.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023, απονεμήθηκαν οι Βεβαιώσεις Παρακολούθησης σε 85 καταρτιζόμενους του τουριστικού τομέα οι οποίοι ολοκλήρωσαν με επιτυχία τα προγράμματα του Λογαριασμού Απασχόλησης Επαγγελματικής Κατάρτισης για μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν από 1 έως 49 εργαζόμενους (ΛΑΕΚ 1-49) του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Τα προγράμματα υλοποιήθηκαν από το Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ, σε συνεργασία με την  Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων «Ο Ξένιος Ζευς» και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου.   

Ειδικότερα, οι καταρτιζόμενοι του τουριστικού τομέα συμμετείχαν σε τέσσερα (4) προγράμματα που εξειδικεύονταν σε: «Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων, HACCP- Α΄ Βοήθειες», «Χρήση Η/Υ στον τουριστικό τομέα με πιστοποίηση», «Social Media & Internet Marketing» και «Γαλλικά, τουριστική ορολογία».

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κυρία Μαρία Λιονή η οποία αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των φορέων, ιδιαίτερα στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Επιπλέον επισήμανε ότι τα προγράμματα ΛΑΕΚ αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία των εργοδοτικών φορέων να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους στις εξειδικευμένες ανάγκες που κάθε χρόνο αναδεικνύονται. Επισήμανε ότι στόχος της Περιφέρειας Κρήτης είναι η στήριξη κάθε πρωτοβουλίας των φορέων που στοχεύει στην επένδυση του ανθρώπινου δυναμικού καθώς είναι όσο ποτέ άλλοτε επιβεβλημένη, η συνεχής προσπάθεια εκπαίδευσης και κατάρτισης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την προσωπική, εργασιακή και κοινωνική εξέλιξη. Τέλος υπογράμμισε ότι σκοπός μας  είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να διευρύνουμε το πλαίσιο συνεργασίας με το σύνολο των φορέων της Περιφέρειας αλλά και με τους ευρωπαίους συνεργάτες μας για την προαγωγή της Δια Βίου Μάθησης ως εργαλείο προσωπικής ανάπτυξης και προόδου.

Μέχρι σήμερα από το Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ, μόνο στο πλαίσιο του ΛΑΕΚ για μικρές επιχειρήσεις, έχουν υλοποιηθεί 57 εκπαιδευτικές δράσεις, τις οποίες ολοκλήρωσαν επιτυχώς 1157 καταρτιζόμενοι συνολικά σε 28 διαφορετικά θεματικά πεδία. Φέτος ολοκληρώθηκαν τέσσερις νέες δράσεις τις οποίες παρακολούθησαν 85 εργαζόμενοι του τουριστικού τομέα. Τέλος συνεχάρη τους συμμετέχοντες στα προγράμματα, οι οποίοι παρόλο τον καθημερινό τους φόρτο διέθεσαν χρόνο και έθεσαν ως προτεραιότητα την επιμόρφωση τους, αποτελώντας παράλληλα ένα ιδανικό παράδειγμα για το περιβάλλον τους.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων κ. Μανόλης Περάκης, επεσήμανε το σημαντικό ρόλο του τουρισμού ως πρώτο πυλώνα ανάπτυξης της Κρήτης ενώ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συνεχούς επιμόρφωσης του στελεχιακού δυναμικού, προκειμένου να ανταποκριθούν στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις. Ιδιαίτερα στάθηκε στη συνεισφορά της Ένωσης στον τομέα αυτό και τη συνεργασία που έχει αναπτύξει με την Περιφέρεια Κρήτης μέσω του Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ τα τελευταία χρόνια. Τόνισε ότι η επιτυχή υλοποίηση των προγραμμάτων είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί γνώση, συνέπεια και ετοιμότητα και καλή συνεργασία και από τους τρεις φορείς. Τέλος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι με αυτή την απονομή βεβαιώσεων ολοκληρώνεται ένας κύκλος προγραμμάτων αφού από το 2022 το υπουργείο οικονομικών ενέταξε το έργο «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ του ΛΑΕΚ» (κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5184821) στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρεθύμνου κ. Κώστας Νικολιδάκης, έδωσε έμφαση στη διαχρονική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με την Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων και την Περιφέρεια Κρήτης ενώ επεσήμανε την αναγκαιότητα διεύρυνσης της συνεργασίας. Η καλλιεργούμενη αυτή διαχρονική συνεργασία αποδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι κοινός στόχος είναι η συνεχής βελτίωση του εργασιακού προφίλ των εργαζομένων. Τόνισε ότι η αγορά εργασίας γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική, απαιτώντας εργαζομένους και στελέχη άριστα καταρτισμένους σε συνεχή βάση τόσο σε επίπεδο δεξιοτήτων και ικανοτήτων όσο και σε επίπεδο γνώσεων.

Ο Διευθυντής Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Δαράκης αναφέρθηκε στη μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευομένων στις συγκεκριμένες δράσεις, τονίζοντας ότι είναι αποτέλεσμα τόσο της ποιότητας των προγραμμάτων, όσο και των θεματικών αντικειμένων που καλύπτουν τις πραγματικές τους ανάγκες. Επεσήμανε την σημαντική συμβολή των εκπαιδευτών για την ποιοτική αναβάθμιση των προγραμμάτων.

Ανέφερε ότι το ΚΕΚΑΠΕΡ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ, το μοναδικό αμιγώς δημόσιο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης στην Κρήτη, θεωρώντας τη γνώση ως δικαίωμα, παρέχει ευκαιρίες για δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα σε ενήλικες ανέργους ή εργαζόμενους  που κατοικούν στην Κρήτη.

Κλείνοντας, συνεχάρη τους εκπαιδευόμενους για την επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ευχαρίστησε τους εκπαιδευτές καθώς και τους συνεργαζόμενους φορείς για την συνεισφορά τους στην υλοποίηση των προγραμμάτων.

Επιπρόσθετα εκπαιδευτές των προγραμμάτων και παράλληλα σημαντικά στελέχη στους τομείς που εργάζονται, αναφέρθηκαν στον ιδιαίτερο χαρακτήρα των προγραμμάτων ΛΑΕΚ τα οποία ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Το λόγο έλαβαν οι εκπαιδευτές: η κα. Χρηστάκη Αγγελική και ο κ. Μαυροματάκης Μαρίνος. Στο τέλος της εκδήλωσης οι εκπαιδευόμενοι που συμμετείχαν στα προγράμματα παρουσίασαν την εμπειρία τους και το εκπαιδευτικό κλίμα που αναπτύχθηκε δίδοντας τους τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τη γνώση και την εκπαιδευτική εμπειρία στο εργασιακό τους περιβάλλον. Από τους εκπαιδευόμενους μίλησαν οι: κ. Μαμαλάκης Μανούσος και η κα Φιλιπποπούλου Χριστίνα.

Τέλος στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ως εκπρόσωποι της ένωσης τουριστικών καταλυμάτων «Ξένιος Ζεύς» ο γραμματέας κ. Μαγνήσαλης Δημήτριος, η ταμίας κα Βουλγαρέλη Αθηνά και το μέλος κ. Παντελιδάκης Ιωάννης. Από την ένωση Τουριστικών καταλυμάτων «Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ» ο πρόεδρος κ. Σκορδίλης Αργύρης Πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος κ. Δράκος Κιαγιάς και ο ταμίας κ. Γεώργιος Νικολουδάκης.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Πίτερης Χαράλαμπος-Νικόλαος Δ/ντής Κατάρτισης, ο οποίος ευχαρίστησε ιδιαίτερα όλους όσους συνέβαλλαν στην υλοποίηση των προγραμμάτων, την κα. Τσεκούρα Δήμητρα, υπεύθυνη οικονομικής διαχείρισης των προγραμμάτων, την κα Άργη Περάκη Γραμματέα της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και όλους τους συμμετέχοντες στα προγράμματα τονίζοντας ότι αποτελούν λαμπρό παράδειγμα για τις νέες γενιές κατακτώντας νέες δεξιότητες μέσω των προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης.