1η Συνάντηση με την «ομάδα προοπτικής» για την Κρήτη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «MOVING» του «HORIZON 2020»

Στις 25 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο IBIS στο Ηράκλειο, η 1η συνάντηση της «ομάδας προοπτικής», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου MOVING του προγράμματος HORIZON 2020, στο οποίο η Περιφέρεια Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης συμμετέχουν ως εταίροι.

Σε μια σειρά 3 εργαστηρίων ανταλλαγής απόψεων που εστιάζουν στο μέλλον της ευρύτερης περιοχής της ορεινής και ημιορεινής Κρήτης, στόχος της «ομάδας προοπτικής» είναι να αναπτύξει από κοινού σενάρια και πολιτικές σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας των περιοχών αυτών με χρονικό ορίζοντα το 2050.

Τα μέλη της ομάδας, προερχόμενα από τον πολιτικό, ακαδημαϊκό και τον παραγωγικό τομέα της Κρήτης είναι τα εξής: η κ. Χουδετσανάκη Ειρήνη, Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Κρήτης στην Περιφέρεια Κρήτης, η κ. Βυδάκη Ευθυμία, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, ο κ. Κεφαλογιάννης Σ. Σωκράτης Δήμαρχος Ανωγείων και Πρόεδρος του Δικτύου Ορεινών Δήμων «Το κοινό των Ορεινών», ο κ. Αλυσσανδράκης Λευτέρης, Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, ο κ. Φασουλάς Χαράλαμπος, Δρ. Γεωλόγος και Υπεύθυνος τμήματος Γεωποικιλότητας Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, ο κ. Βασίλειος Δαφέρμος – Αγγελάκης, πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών νομού Ηρακλείου, ο κ. Μανούσακας Ηλίας, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της επιχείρησης Creta Carob και ο κ. Πίτερης Ιωάννης, Μηχανικός Περιβάλλοντος. Η ομάδα συζήτησε τους σημαντικότερους παράγοντες που εντοπίστηκαν κατά την μελέτη και έρευνα της αλυσίδας αξίας του χαρουπάλευρου στο Ρέθυμνο και κατά τη διάρκεια του αντίστοιχου εργαστηρίου ανταλλαγής απόψεων που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο το Νοέμβριο του 2022. Οι παράγοντες αυτοί επηρεάζουν σήμερα τις αλυσίδες αξίες της ορεινής και ημιορεινής Κρήτης. Επιλέγοντας ανάμεσά τους, τους πιο σημαντικούς και ταυτοχρόνως πιο αβέβαιους, θα διαμορφωθούν οι βασικοί άξονες γύρω από τους οποίους θα σχεδιαστούν άλλα σενάρια, με απώτερο στόχο την καθοδήγηση και προετοιμασία δημόσιων πολιτικών που θα υποστηρίξουν καλύτερα την προσαρμογή και την ανθεκτικότητα των περιοχών και των κατοίκων της ορεινής και ημιορεινής Κρήτης το 2050.

Απομένουν 2 ακόμα συναντήσεις με την «ομάδα προοπτικής» οι οποίες θα πραγματοποιηθούν εντός των επόμενων δυο μηνών στην Κρήτη.

Όλα τα μέχρι στιγμής παραδοτέα του έργου MOVING δημοσιεύονται στη βιβλιοθήκη (LIBRARY) του επίσημου ιστότοπου του MOVING.

Πληροφορίες σχετικά με το έργο MOVING εντοπίζονται στους παρακάτω συνδέσμους:

https://www.moving-h2020.eu/

https://www.facebook.com/MOVINGH2020

https://twitter.com/MOVINGH2020

https://www.linkedin.com/company/MOVINGH2020/

https://www.instagram.com/moving_h2020/

https://www.youtube.com/watch?v=iHozHdFdQlc

https://www.researchgate.net/project/MOVING-MOUNTAIN-VALORIZATION-THROUGH-INTERCONNECTEDNESS-AND-GREEN-GROWTH

https://www.facebook.com/MOVING.Crete