Απονομή Βεβαιώσεων ΤΟ.Π.Ε.Κ.Ο

Πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου η τελετή λήξης Συμβουλευτικής της πράξης «Ολοκληρωμένες Δράσεις για την ένταξη στην αγορά εργασίας κοινωνικά ευάλωτων ομάδων στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου», που υλοποιείται από την Α.Σ. «Δίκτυο Αλληλεγγύης».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε απολογισμός και αξιολόγηση της εφαρμογής της Δράσης «Πληροφόρηση – Συμβουλευτική – Υποστήριξη», από στελέχη της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής ΠΛΟΗΓΟΣ (πρώην ΚΕΚ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΡΗΤΗΣ), ακολούθησε παρουσίαση των καλών πρακτικών από την υλοποίηση των ενεργειών, εισήγηση με θέμα «Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις Προώθησης στην Απασχόληση» από το Διευθυντή ΚΕΚΑΠΕΡ – ΚΡΗΤΗΣ, κ. Μιχάλη Δαράκη και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή των βεβαιώσεων παρακολούθησης στους ωφελούμενους του προγράμματος από την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή και τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Ρεθύμνης στον Τομέα Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης, κ. Γιάννη Παρασύρη.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, στο χαιρετισμό της δήλωσε τα εξής:
«Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ολοκληρώνουμε το τοπικό σχέδιο «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ» το οποίο υλοποιήθηκε από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη Ν. Ρεθύμνου «Δίκτυο Αλληλεγγύης» και αποτελεί δράση του Επιχειρησιακού Προγράμματος: «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» το οποίο σχεδίασε και διαχειρίζεται το «Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας».

Αντικείμενο της δράσης απετέλεσε η ενεργοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών φορέων, με στόχο την εξασφάλιση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης για ανέργους ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, ως αποτέλεσμα διάγνωσης εξειδικευμένων τοπικών αναγκών και ανάδειξης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων σε συγκεκριμένες και οριοθετημένες γεωγραφικές περιοχές, όπως η Π.Ε. Ρεθύμνης.

Για την ολοκλήρωση της μεγάλης αυτής προσπάθειας, συνεργάστηκαν με κοινό ανθρωποκεντρικό στόχο, δώδεκα (12) εταίροι για περισσότερα από τρία χρόνια, προκειμένου να δώσουν την ευκαιρία σε εκατό (100) συμπολίτες μας να συμμετέχουν σε δράσεις που θα συμβάλλουν στη βελτίωση του εργασιακού τους και κοινωνικού τους περιγράμματος αυξάνοντας τις ευκαιρίες ενσωμάτωσης στην αγορά εργασίας.

Ειδικότερα:


Οι εταίροι της αναπτυξιακής σύμπραξης ήταν όλοι οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης (Αγίου Βασιλείου, Αμαρίου, Ανωγείων, Μυλοποτάμου και Ρεθύμνης) καθώς και οι παρακάτω φορείς:

• το ΑΚΟΜΜ - ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε ΟΤΑ, που έχει και τον ρόλο του συντονιστή εταίρου, 

• το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνης, 
• το Σωματείο ΑΜΕΑ του Ν. Ρεθύμνης, 
• ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ν. Ρεθύμνης, 
• o Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εναλλακτικού Τουρισμού, 
• το Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ και 
• το ΚΕΚ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΡΗΤΗΣ.

Το τοπικό σχέδιο ΤΟΠΕΚΟ αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση ενεργειών και δράσεων.
Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού οι συμμετέχοντες ενεπλάκησαν ενεργά σε δράσεις: 
• εξατομικευμένης συμβουλευτικής,
• κατάρτισης και πρακτικής άσκησης
• που στοχεύουν στην ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας

Στο πλαίσιο της συμβουλευτικής έμπειρα στελέχη είχαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα αμοιβαίο κλίμα εμπιστοσύνης με τους συμμετέχοντες, απαραίτητο υπόβαθρο για την υλοποίηση των λοιπών δράσεων. 


Στη διάρκεια των πέντε (5) προγραμμάτων κατάρτισης, ως αποτέλεσμα της έρευνας διάγνωσης των εκπαιδευτικών αναγκών, πιστοποιημένοι εκπαιδευτές μοιράστηκαν τη γνωστική τους εμπειρία και ανέπτυξαν μια αμφίδρομη σχέση με σεβασμό στο προγενέστερο γνωστικό υπόβαθρο των συμμετεχόντων, ώστε να οικοδομηθεί η νέα γνώση ως αποτέλεσμα μάθησης, τηρώντας πάντα τις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων. 
Η πρακτική άσκηση πραγματοποιήθηκε σε συναφείς επιχειρήσεις οι οποίες είχαν τη δυνατότητα υποδοχής εκπαιδευόμενων και κυρίως της μελλοντικής δυνατότητας απασχόλησης.

Τα προγράμματα αυτά αναφέρονταν ειδικότερα σε:
Δύο (2) Προγράμματα κατάρτισης «Εξειδικευμένες Δεξιότητες Η/Υ», 145 ωρών για 20 ωφελούμενους με πιστοποίηση μέσω αναγνωρισμένων προτύπων πιστοποίησης (ΟΕΕΚ).
Ένα (1) Πρόγραμμα κατάρτισης «Ανάπτυξη Επιχειρηματικότητας στην Κοινωνική Οικονομία», 145 ωρών για 20 ωφελούμενους.

Ένα (1) Πρόγραμμα κατάρτισης «Κατάρτιση Στελεχών κατ΄ οίκον Φροντίδας ατόμων που χρήζουν βοήθεια», 145 ωρών για 20 ωφελούμενους.
Πρόγραμμα κατάρτισης «Συντηρητές Κήπων και Αστικού Πρασίνου», 145 ωρών για 20 ωφελούμενους.

Σε μια εποχή που η κοινωνική και οικονομική κρίση πλήττει πολυεπίπεδα το σύνολο του πληθυσμού της Περιφέρειας Κρήτης και της χώρας μας γενικότερα, τολμήσαμε να υλοποιήσουμε αυτό το έργο και πλήθος άλλων, αγνοώντας τους κινδύνους και τα εμπόδια που δημιουργεί η σημερινή οικονομική συγκυρία, στηριζόμενοι στην εμπειρία μας και το υψηλό επίπεδο συνεργασίας που έχομε καλλιεργήσει όλα αυτά τα χρόνια της παρουσίας μας στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Η περιφέρεια Κρήτης με σταθερή προσήλωση στη συνεχή αναβάθμιση των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων των συμπολιτών μας, έχει υλοποιήσει περισσότερες από 100 δράσεις κατάρτισης και τις οποίες έχουν παρακολουθήσει, μόνο στην Π.Ε. Ρεθύμνης, περισσότερα από 2.500 άτομα, τα τελευταία τρία χρόνια.

Τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα και ακολουθώντας πιστά το Περιφερειακό Στρατηγικό Σχέδιο που από την πρώτη στιγμή εκπονήσαμε και υλοποιούμε, σταθερά προσηλωμένοι επενδύουμε στη γνώση. Η επένδυση στη γνώση για μας, αποτελεί τη βάση όλων των αναπτυξιακών μας πρωτοβουλιών και ένα από τα πιο ισχυρά και ευέλικτα εργαλεία, που θα μας βοηθήσουν να ανοίξουμε και πάλι το δρόμο της περιφερειακής ανάπτυξης, καθιστώντας την περιφέρεια Κρήτης ισχυρό αναπτυξιακό πόλο όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι συνεχείς αλλαγές της αγοράς εργασίας απαιτούν πρόβλεψη, ευελιξία, σύγχρονο εργασιακό προφίλ και αποφασιστικότητα ως αποτέλεσμα ορθής κρίσης. Η σημερινή εποχή απαιτεί όσο ποτέ άλλοτε κριτικά σκεπτόμενους πολίτες, κριτικά σκεπτόμενους εργαζόμενους, για να αποτελέσουν ενεργά μέλη του παραγωγικού ιστού της Περιφέρειας Κρήτης. 
Θα συνεχίσουμε με τα δικά μας μέσα και στηριζόμενοι στο δικό μας ανθρώπινο δυναμικό να δημιουργούμε και να ενθαρρύνουμε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ανάπτυξη του ανθρώπου. 
Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι η επένδυση στη γνώση σημαίνει επένδυση στον άνθρωπο!»